18/11/2015

Studii în Olanda

Având în vedere că limba engleză este foarte vorbită în Olanda, nu este de mirare faptul că mulți studenți internaționali aleg universitățile din “Țara Lalelelor”, cum e supranumită Olanda.

Olanda oferă peste 2100 de programe de studii în limba engleză, de la științe exacte, la ștudii umaniste. În general studenții au între 8 si 12 ore de cursuri săptămânal, acest lucru depinzând bineînțeles de numărul de cursuri pe care le selectează.

Profesorii le prezintă din timp studenților toate resursele bibliografice necesare pentru examene, de la slide-urile prezentate la cursuri, până la tratate și cărți de specialitate. De asemenea, studenții sunt informați din prima oră de curs care este tipul de evaluare și modul de notare al examenelor.

Toate informațiile despre cursuri sunt publicate pe platforme de tipul Blackboard / OSIRIS, pe care studenții le acceseasă cu ajutorul unui nume de utilizator și parolă. Tot cu ajutorul unor platforme, studenții își pot vizualiza orarul, rezultatele examenelor și alte mesaje primite din partea universității.

 

Licență / Masterat / Doctorat

Sistemul educațional în Olanda

Învățământul universitar în Olanda poate fi oferit de două tipuri de instituții: universități de cercetare (“Universiteit”; “WO”) și universități de științe aplicate sau de arte aplicate (“Hogeschool” sau “HBO”).

Cursurile de licență ale universităților de cercetare științifică (WO) durează trei ani și se finalizează cu o diplomă Bachelor of Science / Bachelor of Arts (BSc / BA), urmând în general un master în care studentul se specializează pe un anumit subiect, finalizat cu o diplomă Master of Science / Master of Arts (MSc / MA).

Cursurile universităților profesionale, HBO, durează în general patru ani, se finalizează cu o diplomă Bachelor of Engineering (BEng) și pot fi urmate de un an sau doi de masterat. După finalizarea studiilor de licență la o universitate HBO, pentru a putea urma un program MSc (la o universitate WO), este necesar un program de pre-master (30 credite), care conține câteva cursuri de specialitate.

În cadrul universităților științifice, după studiile de masterat pot urma studiile doctorale (numite în olandeză “promotie“), prin care studentul primește gradul de doctor. Durata acestora este de 4 ani pentru PhD și 2 ani pentru PDEng (Professional Doctorate în Engineering).

 

Sistemul de notare

Sistemul de notare în Olanda este de la 1 la 10, dar notele de 10 sunt foarte rar acordate, deoarece această notă este văzută ca fiind perfecțiunea. Notele de 9 sunt destul de rare, dar studenții foarte buni sunt recompensați cu aceasta.

Dar, bineînteles, acordarea notelor diferă foarte mult de la un domeniu de studii la altul: în științele exacte unde răspunsul poate fi doar adevărat sau fals, dacă afirmația ta este 100% adevărată, poți primi nota 10.

Studentul are dreptul să ceară profesorului să își vadă lucrarea de examen în urma corectării acesteia, iar dacă este nemulțumit de nota primită, poate contesta rezultatul.

 

Statistici

top-universitati

 

–  14 universități de cercetare

–  41 universități de științe aplicate

–  13 universități olandeze sunt în Top 200 al Times Higher Education’s World  University Rankings 2016-2017, iar 8 din acestea sunt chiar între primele 100 universități din top.

– În anul academic 2015-2016 au fost înregistrați 74 894 studenți internaționali în Olanda, o creștere față de anii anteriori.

–  Astfel, studenții internaționali reprezintă 10,7% din totalul studenților din Olanda. (Sursa: Nuffic)

–  În anul universitar 2015-2016, România a ocupat locul 10 în topul țărilor de proveniență a studenților internaționali, cu peste 1 500 de studenți în Olanda. În acest top, Germania ocupă locul 1 (cu peste 22 000 de studenți), urmată de China, Belgia, Italia, Marea Britanie, Grecia, Bulgaria, Spania și Franța. (Sursa: Nuffic)

 

 

 

 

 

 

 

Pentru mai multe detalii despre mediul universitar din Olanda și viața de student, voluntarii noștri vă stau la dispoziție.

lsrs-the-netherlands-infographic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *